Onderzoeksproject

In de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog zijn honderden Joodse kinderen in het geheim naar Fryslân gesmokkeld. Bij Friese gezinnen vonden ze een veilig onderkomen en overleefden zo de oorlog. Wie zijn die 210 kinderen die van Amsterdam naar Fryslân werden gebracht? Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad en Omrop Fryslân werken samen om deze kinderen en hun verhalen op te sporen. De hulp van het publiek bij deze zoektocht is van groot belang. We roepen graag uw hulp in bij deze speurtocht naar de Joodse kinderen en de onderduikgezinnen die hen onderdak boden. Heeft u informatie: mail dan naar info@joodsekinderen.nl

“Het is een heftig stuk Friese historie, een schoolvoorbeeld van het begrip mienskip. En we moeten dat vastleggen, nu het nog kan,” aldus redacteur Marja Boonstra van de Leeuwarder Courant. Samen met Wybe Fraanje (Friesch Dagblad) en Karen Bies(Omrop Fryslân) vormt ze het team dat de kinderen en hun verhalen op wil sporen. Wybe Fraanje: “In dit belangrijke project werken we als drie Friese media samen in dienst van de Friese samenleving, de Joodse gemeenschap en de geschiedschrijving.” Karen Bies: “Probeer je eens te verplaatsen in het kind, dat plotsklaps afscheid moest nemen van zijn ouders en in een onbekende wereld terechtkwam. Zo’n gebeurtenis bepaalt de rest van je leven.”

V.l.n.r. Gerard van der Veer (initiatiefnemer), Marja Boonstra (redacteur Leeuwarder Courant), Wybe Franje (Friesch Dagblad), Martijn van Dijk (researcher), Karen Bies (redacteur Omrop Fryslân)
recente publicaties van
Onze Mediapartners
Het kind Loek is er nog
12 mei 2020 · Friesch Dagblad
Loek Groenteman kreeg als tienjarige Joodse jongen een onderduikplek in Echten. Bij Siemen en Hielkje...
140 Joodse onderduikkinderen leven nog
12 mei 2020 · Friesch Dagblad
Het onderzoeksproject De Terugkeer van de Joodse Kinderen heeft het afgelopen half jaar 250 namen...
De terugkeer van Joodse kinderen in Buro de Vries
12 mei 2020 · Omrop Fryslan
De bijeenkomsten van "De terugkeer van de Joodse Kinderen" gaan niet door dit voorjaar. Geen...
Het kind is er nog
12 mei 2020 · Omrop Fryslan
Loek Groenteman kreeg als tienjarige Joodse jongen een onderduikplek in Echten. Bij Siemen en Hielkje...
Alles is goed met het konijntje
12 mei 2020 · Leeuwarder Courant
In de oorlog verbleef Miepje uit Eindhoven bij Omke Dirk en Tante Sjoukje Hellinga in...