Onderzoeksproject

In de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog zijn honderden Joodse kinderen in het geheim naar Fryslân gesmokkeld. Bij Friese gezinnen vonden ze een veilig onderkomen en overleefden zo de oorlog. Wie zijn die 210 kinderen die van Amsterdam naar Fryslân werden gebracht? Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad en Omrop Fryslân werken samen om deze kinderen en hun verhalen op te sporen. De hulp van het publiek bij deze zoektocht is van groot belang. We roepen graag uw hulp in bij deze speurtocht naar de Joodse kinderen en de onderduikgezinnen die hen onderdak boden. Heeft u informatie: mail dan naar info@joodsekinderen.nl

“Het is een heftig stuk Friese historie, een schoolvoorbeeld van het begrip mienskip. En we moeten dat vastleggen, nu het nog kan,” aldus redacteur Marja Boonstra van de Leeuwarder Courant. Samen met Wybe Fraanje (Friesch Dagblad) en Karen Bies(Omrop Fryslân) vormt ze het team dat de kinderen en hun verhalen op wil sporen. Wybe Fraanje: “In dit belangrijke project werken we als drie Friese media samen in dienst van de Friese samenleving, de Joodse gemeenschap en de geschiedschrijving.” Karen Bies: “Probeer je eens te verplaatsen in het kind, dat plotsklaps afscheid moest nemen van zijn ouders en in een onbekende wereld terechtkwam. Zo’n gebeurtenis bepaalt de rest van je leven.”

V.l.n.r. Gerard van der Veer (initiatiefnemer), Marja Boonstra (redacteur Leeuwarder Courant), Wybe Franje (Friesch Dagblad), Martijn van Dijk (researcher), Karen Bies (redacteur Omrop Fryslân)
recente publicaties van
Onze Mediapartners
Stichtingen helpen onderduikoverlevers met traumaverwerking
6 april 2020 · Omrop Fryslan
Joodse kinderen die in de onderduik de oorlog overleefden, hebben daar vaak een trauma aan...
Stichtingen bieden hulp aan onderduik-overlevers
6 april 2020 · Leeuwarder Courant
Niet alleen Joden die de concentratiekampen overleefden hielden daar trauma’s aan over. Ook degenen die...
Licht op donkere kant van het overleven
6 april 2020 · Friesch Dagblad
Trauma’s van de Tweede Wereldoorlog en de Sjoa kom je niet alleen tegen bij hen...
Brieven uit de Hollandsche Schouwburg
24 maart 2020 · Friesch Dagblad
Hij dacht dat het een misplaatste grap was. Maar Harry Lezer kreeg begin dit jaar...
De Joodse burgemeester van Amerongen
24 maart 2020 · Omrop Fryslan
In de serie De terugkeer van de Joodse Kinderen deze keer het verhaal van de Joodse Salomon...