Speellocaties & data

CORONANIEUWS
Tot onze grote spijt moeten wij vanwege de coronacrisis besluiten om de theatervoorstelling Smokkelbern te annuleren. Het gaat om alle voorstellingen in Amsterdam, Lemmer, Abbega, Sneek en Leeuwarden.
Op dit moment werken wij aan het verplaatsen van de activiteiten naar volgend jaar. Zodra wij duidelijkheid hebben over Smokkelbern laten wij dit via mail weten.

De gekochte kaartjes blijven geldig. Dus bewaar deze kaartjes goed!

Wij vinden het erg jammer. Wij hadden u in 2020 graag als gast ontvangen bij Smokkelbern. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u uiteraard contact opnemen met Ruth ter Voort via Ruth@joodsekinderen.nl 

Theatervoorstelling Smokkelbern zou tussen 15 april en 16 mei 2020 worden opgevoerd op vijf verschillende plaatsen op de belangrijkste smokkelroute van Amsterdam naar Fryslân. Alle locaties spelen een belangrijke rol in het verhaal van Lea en de andere 210 Joodse kinderen, die in 1943 naar Fryslân werden gesmokkeld.

Amsterdam | 15 (première), 16, 17 en 18 april (geannuleerd)

Uilenburgersjoel,  Nieuwe Uilenburgerstraat 91, Amsterdam
De Uilenburgersjoel is een voormalige synagoge in de Joodse buurt, waar Lea woonde en werd opgehaald door het studentenverzet.


Lemmer | 22, 23, 24 en 25 april (geannuleerd)
Hervormde kerk, Kerkhof 1, Lemmer
Veel Joodse kinderen werden van Amsterdam met de toenmalige veerboot naar Lemmer gesmokkeld. Daar stapten ze vlakbij de Hervormde kerk aan de Emmakade van boord.


Abbega | 28 en 29 april  (geannuleerd)

Gertrudiskerk, Wartenterp 18, Abbega
Met haar onderduikfamilie ging Lea in de oorlogsjaren en ook erna op zondag naar de kerk van Abbega.


Sneek | 4, 6, 7 , 8, 9 mei (geannuleerd)

Doopsgezinde kerk, Singel 26, Sneek
Na een spannende reis werden de meeste Joodse kinderen naar de Doopgezinde kerk van dominee Willem Mesdag in Sneek gebracht. Daar kwamen ze even op verhaal voordat ze verder gingen naar hun onderduikadres.


Leeuwarden | 12, 13, 14, 15 , 16 mei (geannuleerd)

Doopsgezinde kerk, Wirdumerdijk 18, Leeuwarden
De Doopsgezinde kerk van Leeuwarden schoot Sneek te hulp toen de toestroom van kinderen te groot werd. In Leeuwarden en omliggende dorpen werden niet veel later 100 Joodse kinderen bij onderduikgezinnen ondergebracht.