Wat ik bijzonder vind aan dit project is dat het echt ergens over gaat. Deze historie heeft mensenlevens bepaald en werkt nog generaties lang door. De impact is enorm groot. Het mooie is dat door de verhalen te vertellen we ook een bijdrage kunnen leveren aan de erkenning wat hen is aangedaan en dat we inzien dat we allen gelijk zijn.
Ruth is productieleider voor de Welkomstceremonie en voor de rondreizende theatervoorstelling Smokkelbern
De Tweede Wereldoorlog was een donkere tijd en een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Nederland. Wat mij aanspreekt in dit project is dat we ons focussen op de lichtpuntjes uit die periode. De mensen die zich met gevaar voor eigen leven verzetten. Het zijn deze mensen wiens verhaal verteld moet worden, zodat zij volgende generaties kunnen inspireren hetzelfde te doen.
Wietze is communicatiemedewerker bij het project en nauw betrokken bij de documentaireserie en de foto-expositie van Tresoar en het Friese landschap.
Het is belangrijk om de Joodse onderduikkinderen een stem te geven. Veel van hen hebben in de oorlog hun ouders en andere geliefden verloren. Ze moesten alleen verder en zwegen altijd over hun verdriet en trauma’s. Nu, meer dan 75 jaar later vertellen sommigen pas hun verhaal. Met ons project wil ik daar graag een bijdrage aan leveren.
Gerard van der Veer is initiatiefnemer en producent van De terugkeer van de Joodse kinderen.
Jouw kind meegeven aan wildvreemden en hopen dat je ze ooit weer terugziet. Dat deden de ouders van de Joodse kinderen. De meeste kinderen moesten verder leven zonder hun familie. Ze zochten hun hele leven naar antwoorden op vragen als: Wie ben ik? Waar hoor ik bij? Het contact met de Joodse kinderen van toen zal ik nooit meer vergeten. De persoonlijke verhalen hebben mij diep geraakt. Zij laten zien wat veerkracht is.
Karin is projectleider van de Dag vol Verhalen en maakt onderdeel uit van het researchteam.
De Tweede Wereldoorlog kwam ruim 75 jaar geleden tot een einde. Toch leeft de oorlog bij velen nog altijd door en dat generatie op generatie. De terugkeer van de Joodse kinderen wil het verhaal van de kinderen graag een waardige plek geven. Hun verhaal is te lang onderbelicht gebleven, maar het feit dat deze ‘kinderen’ er nog zijn en dat er Friezen waren die hen hielpen moet verteld worden.
Martijn is onderzoeksjournalist en is nauw betrokken bij het researchproject, de sociale media uitingen en de documentaire serie.
Als historica vind ik het boeiend om mee te werken aan een project dat zich richt op een vrij onbekende episode uit onze geschiedenis.
Hoe dappere studenten hun leven waagden om Joodse kinderen in veiligheid te brengen. Zowel de kinderen van toen als hun opvangouders krijgen nu de aandacht die ze verdienen in diverse mooie projecten!”
Karin de Mik is communicatieadviseur & tekstschrijver voor het project.