Onderzoeksproject

Wie zijn die 210 kinderen die van Amsterdam naar Fryslân werden gebracht? Een team redacteuren van Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad en Omrop Fryslân werkten anderhalf jaar samen om deze kinderen en hun verhalen op te sporen. Ze werden daarbij geholpen door hun lezers, luisteraars en kijkers. Het team kreeg honderden reacties en tips uit binnen- en buitenland. Er werden meer dan 100 voormalige onderduikkinderen teruggevonden. De zoektocht leverde ook nog andere waardevolle contacten op met onderduikfamilies en nabestaanden van verzetsmensen.
“Het is een heftig stuk Friese historie, een schoolvoorbeeld van het begrip mienskip. En we moesten dat vastleggen, nu het nog kan,” aldus redacteur Marja Boonstra van de Leeuwarder Courant. Samen met Wybe Fraanje van het Fiesch Dagblad en Karen Bies van Omrop Fryslân vormde ze het researchteam. Wybe Fraanje: “In dit belangrijke project werkten we als drie Friese media samen in dienst van de Friese samenleving, de Joodse gemeenschap en de geschiedschrijving.” Karen Bies: “Probeer je eens te verplaatsen in het kind, dat plotsklaps afscheid moest nemen van zijn ouders en in een onbekende wereld terechtkwam. Zo’n gebeurtenis bepaalt de rest van je leven.”

In anderhalf jaar publiceerden de Friese media tientallen verhalen van Joodse onderduikkinderen.

Bekijk alle publicaties

V.l.n.r. Gerard van der Veer (initiatiefnemer), Marja Boonstra (redacteur Leeuwarder Courant), Wybe Franje (Friesch Dagblad), Martijn van Dijk (researcher), Karen Bies (redacteur Omrop Fryslân)