Theatervoorstelling

Smokkelbern vertelt het ware verhaal van een groep kinderen die door heldhaftige studenten uit het door oorlogsgeweld en levensgevaarlijke Amsterdam gesmokkeld worden. Op reis naar een betere toekomst. De voorstelling is geïnspireerd op de gebeurtenissen in het leven van Lea Tropp, die als jong meisje mee op reis wordt genomen. Onwetend over wat haar te wachten staat.

Amsterdam 1943

Met een gedrogeerd kind op de arm wil studente Iet aan boord stappen van de Jan Nieveen om naar Lemmer te varen. De altijd behulpzame schipper blijft staan en zoekt haar blik. Iet weet dat het mis is. Ze bedenkt zich geen moment, draait zich om en loopt naar Amsterdam Centraal. Daar staat de trein naar Sneek! Bijna dagelijks controles! Met het kind nog steeds op haar arm stapt ze in en begint de reis naar wat een leven in vrijheid moet zijn.

De oorlog is al meer dan 75 jaar voorbij, maar niet voor deze smokkelkinderen. Lea kreeg in 1943 een veilig onderkomen in het Friese dorpje Abbega. Pas vijftig jaar later komt aan het licht hoe traumatisch de gebeurtenissen in de oorlog voor haar zijn geweest. Om dat verdriet een plek te kunnen geven, moet ze de confrontatie met zichzelf aan. Er zit niets anders op dan de reis van 1943 naar Fryslân opnieuw te maken.

Smokkelbern is een muziektheatervoorstelling langs belangrijke locaties van de smokkelroute. De terugreis van de hoofdfiguur is een reis door de tijd waarin personages en muzikanten de toeschouwer meenemen in het verhaal.

 

Nieuwe speeldata

Vanwege het coronavirus is de voorstelling uitgesteld naar een later tijdstip komend jaar. Zodra de nieuwe speeldata bekend zijn, zijn er kaarten verkrijgbaar via onze ticketservice. Mensen die al een kaartje hebben gekocht, worden als eerste in de gelegenheid gesteld een nieuwe plaats te reserveren voor één van de voorstellingen.