Fred van Vliet

Nadat zijn vader in mei 1943 wordt opgepakt, besluit zijn moeder dat haar vijf maanden oude zoontje moet onderduiken. Ze brengt Fred onder bij een vriend en met behulp van het Amsterdamse studentenverzet smokkelt de studente Iet van Dijk hem na een eerste mislukte poging naar Friesland. Daar komt hij terecht bij Marten en Helene van Vliet in Sneek.

Als hij elf jaar oud is, komt hij er achter dat hij Joods is en eigenlijk Alfred Schachner heet. Vader en moeder van Vliet vertellen hem dat zijn biologische ouders Salomon en Rachel zijn omgekomen in het vernietigingskamp Auschwitz. In de jaren erna worstelt hij met zijn Joodse afkomst. Hij krijgt nachtmerries over soldaten die hem achtervolgen. Dat duurt zeker tot zijn vijftigste. Tot die tijd wil hij er ook nauwelijks over praten. Inmiddels is dat anders. Fred van Vliet is nu gastspreker en vertelt zijn verhaal op scholen. ‘Het is zo belangrijk dat deze geschiedenis wordt doorverteld. En iedere keer ben ik weer geroerd door de vragen die de kinderen stellen en hun troostende woorden.’

Fred van Vliet vroeg voor zijn ouders Marten en Helene van Vliet de Yad Vashem onderscheiding aan. Die kregen ze postuum uitgereikt op 25 september 2019. ‘Ik vraag me wel eens af of ik gedurfd zou hebben wat zij hebben gedaan. Door mij op te nemen, brachten ze hun eigen gezin in gevaar. Ik ben dankbaar voor de liefdevolle wijze waarop ze mij hebben grootgebracht en daarom zal ik altijd de naam van Vliet houden en deze niet veranderen in Schachner.’

‹ Ga terug...