Als Joods kind is Louis Godschalk ondergedoken en opgegroeid in Scharnegoutum. Op 30 april 1946 schrijft de Rijkscommissie voor Oorlogspleegkinderen (OPK) aan zijn pleegouders:”Uw pleegkind Gerrit is geïdentificeerd. Zijn werkelijke naam is Louis Godschalk. Louis werd door zijn ouders Loekie genoemd. De foto van Gerrit retourneer ik, drie dames hebben hun neefje Louis Godschalk herkend.”
Zelf komt hij hier pas achter door een bizar incident op school in de zomer van 1956. Ik word naar huis gestuurd, waarna mijn pleegouders niet anders kunnen dan mij de waarheid te vertellen over mijn werkelijke identiteit.
‘Wat mij op deze zomerdag in 1956 werd verteld was zó onvoorstelbaar dat ik het nú eigenlijk nóg niet kan bevatten. Van het ene op het andere moment verander je van identiteit: geen Friese maar een Joodse jongen, een mama die mijn moeder niet was, een heit die mijn vader niet was. Hoe moet je dat als een dertienjarige een plaats geven?’
Louis heeft aantekeningen gemaakt van de gebeurtenissen die zijn leven hebben bepaald. De zoektocht naar wat het betekent om Jood te zijn begint als hij in 1962 in militaire dienst moet en in contact komt met legerrabbijn Slagter. Nadat hij in 1964 met Ivonne trouwt, raken ze er langzaam van overtuigd dat hun plaats niet in Nederland is, maar dat ze op aliya (emigreren naar Israël) moeten gaan. Dat gebeurt in 1981. Dan begint het zoeken naar zijn Joodse identiteit pas écht.
Eind 2018 verscheen zijn biografie onder te titel “Wie ben ik?”
‹ Ga terug...