Rob Moscou

De studente Iet van Dijk bracht Rob als baby naar Friesland. Daar werd hij opgevangen in IJlst bij de familie De Vlugt. Zijn ouders heeft hij nooit gekend, beide zijn vermoord in Sobibor in 1943. Hij bleef na de bevrijding bij de familie De Vlugt wonen. Echter, kwam er in 1946 een einde aan zijn verblijf in Friesland. Zijn pleegouders moesten hem afstaan aan een kinderloos Joods echtpaar in Laren.

Zelf had hij nooit de noodzaak om met zijn eigen levensverhaal bezig te gaan. Tot hij door Frénk van der Linden gevraagd werd voor een documentaire over hem en Betty Mock-Rijxman, zijn zogenoemde adoptie nicht. Moscou: “Door verder onderzoek, mede met historicus Bert Jan Flim, kwam ik er erachter dat Iet betrokken was bij mijn redding.”

Omdat Rob al bijna twee decennia vrijwilliger is voor Yad Vashem ging hij direct op onderzoek uit. Toen bleek dat enkele maanden daarvoor, in januari 2019, haar de onderscheiding reeds was toegekend. Rob nam direct contact op met de Israelische Ambassade te Den Haag en kreeg de leiding over de organisatie voor een Yad Vashem onderscheidingsceremonie in het stadhuis in Leeuwarden.

Op 25 september 2019 was het zover en kreeg Iet van Dijk postuum de hoge onderscheiding uitgereikt.

‹ Ga terug...